Från studier till jobb

"Det var en utbildning som för mig var en perfekt introduktion till det akademiska, samtidigt som den lät mig verkligen utveckla min analytiska förmåga. Den har påverkat mitt tankesätt väldigt mycket. Jag fick utrymme att utvecklas. Väldigt bra föreläsare och god akademisk kvalitet" (27-årig digital marknadsförare)

Oavsett vilket yrke du väljer har du stor nytta av kunskaper i medie- och kommunikationsvetenskap. Vi lever i dag i ett informationssamhälle där vår förmåga att hämta in information och tolka den blir allt viktigare, liksom förmågan att kommunicera våra budskap och behov. Det kan vara företagsledaren som ska informera medarbetare och press om förändringar i organisationen, ingenjören som ska samordna och leda projekt eller kultursekreteraren som ska få nya grupper att ta del av kulturutbudet inom en kommun. Frågan är om det idag finns något yrke där man inte har behov av kunskaper om medier och kommunikation?

MKV i Lund läses som fristående kurser som, i kombination med kurser i andra ämnen, kan ge dig en examen. Det ger dig möjlighet att sätta samman en egen, unik kunskapsprofilsom du tror dig behöva inom det yrkesområde som du är intresserad av. Ämnesstudierna i sig förbereder alltså inte för något speciellt yrkesområde, utan syftar till att ge kunskaper som i kombination med andra ämnesstudier kan skapa flera olika slags arbetslivskompetenser. MKV kan också läsas som ett komplement till dina studier inom ett annat ämne eller som fortbildning.

Vad arbetar medie- och kommunikationsvetare med?

2019 gjordes en alumnundersökning som gav glädjande resultat. 24 av 25 tillfrågade hade arbete, och 21 av dem arbetade med kommunikation i någon form. (Läs mer genom att klicka på länken i högerspalten.) Bland före detta MKV-studenter hittar vi följande arbetstitlar:

  • kommunikatör
  • content manager
  • kommunikationsstrateg
  • innehållsstrateg
  • marknadsförare
  • media manager
  • PR-specialist/PR-manager
  • processpecialist
  • producent
  • projektledare
  • arbetsledare/chef
  • frilansskribent/skribent/journalist

"Jag minns det som att det var väldigt intressant och bra, jag gillade de teoretiska delarna eftersom jag tyckte det var spännande att skriva uppsatser och att man kunde gå vidare och ta en master [...] När jag ser tillbaka så känns det som att det var det väldigt roligt, jag har kvar kurslitteraturen och tycker att det är en spännande grund att ha". (31-årig content manager)

"Helhetsintrycket är att det är en väldigt bra grund för att arbeta inom samhällsvetenskap, inte bara som kommunikatör. Att kunna analysera och ta till sig stora mängder information och göra den begriplig är relevant inom jättemånga områden." (31-årig kommunikatör)

"Det var en ögonöppnare för mig. Jag hade gått ekonomi innan och hade högsta betyg i allt. Jag börjar MKV, gör första inlämningsuppgiften och får från [läraren] kommentaren 'Helt obegripligt'. Jag var helt jävla chockad, vad fan är det som händer? Då blev det såhär 'Jävla gubbe, vad gör du?' (skrattar). Men jag insåg också att här finns det något som jag bevisligen är jävligt dålig på. Det är en universitetskurs på grundnivå i kommunikation, som jag ville tro att jag var hyfsat bra på, men tydligen är jag sämst. 'Shit vad jag måste steppa upp mitt game om det här ska bli till något'." (31-årig media manager)

Kontaktinformation

Studierektor
Fredrik Schoug
Tel: 046-222 45 34
Fredrik.Schougkom.luse

Studievägledare
Michael Rübsamen
Tel: 046-222 88 64
studievagledare@kom.lu.se

Alumnundersökning

Läs vår alumnundersökning från 2019

Ur rapporten från LU:s projekt ”Anställningsbarhet och bildning” 2009 av Fredrik Schoug ”I en föränderlig värld behöver studenterna rustas för att klara de omställningar som yrkeslivet ofrånkomligen kommer att innebära. Arbetsgivare söker mindre efter personer med snäva specialkompetenser än individer som kan kommunicera, samarbeta, ta initiativ och uppdatera sina kunskaper och färdigheter för att klara nya villkor, hävdar Harvey. Den som endast tillägnar sig de specifika färdigheter som ett yrke tillfälligtvis råkar kräva riskerar snart att framstå som mindre anställningsbar i ett arbetsliv som efterfrågar 'självprogrammerande arbetskraft', för att låna ett uttryck av sociologen Manuel Castells (2002:102).” Läs hela rapporten
Sidansvarig: michael.rubsamenkom.luse | 2020-06-23