"Fyra utmaningar för SVT och Hanna Stjärne"

Publicerad den 19 september 2014
Tobias Olsson

Hanna Stjärne har nu tagit över posten som vd för Sveriges Television. KOMs prefekt Tobias Olsson, som också är professor i medie- och kommunikationsvetenskap, beskriver, i Sydsvenskan, fyra utmaningar som hon måste hantera.

1. Sveriges Television måste verka för att vara ett sammanhållande kitt i den offentliga debatten. Människors medievanor är splittrade. Många etablerade medier, nationella morgontidningar och lokalpressen, har förlorat sin självklart centrala plats i vardagen. En konsekvens är att människors gemensamma referensramar är färre än tidigare. Idag har public service-företag ett särskilt ansvar att verka kompensatoriskt, för att stävja de negativa effekterna av en uppsplittrad bild av verkligheten.

Public service måste erbjuda ett brett – i både programutbud och publiktilltal – och kostnadsfritt utbud av nyheter, debatter, diskussioner och upplevelser. I ett sådant utbud kan till och med de som följer programtablåerna och de som surfar på nätet mötas, åtminstone till viss del och mellan varven.

2. Sveriges Television måste värna den oberoende nyhetsjournalistiken.

Det senaste decenniet har ekonomiskt sett varit svårt för stora delar av den traditionella mediebranschen. Neddragningar, fusioner och uppsägningar har duggat tätt. Det innebär färre (eller mindre) lokalredaktioner, färre reporterögon och större tidspress för dem som har jobbet kvar.

Den professionella nyhetsjournalistiken lever alltså under svåra villkor och det gör SVT viktigare än någonsin tidigare. Uppdraget är tydligt: att värna sådan kritisk, tids- och personalkrävande journalistik som kommersiella medieföretag har allt svårare att mäkta med.

3. Sveriges Television måste finna former för att vara relevant – på alla skärmar. Lika lite som andra medieföretag kan SVT nöja sig med att verka i en kanal. Stora delar av det samlade medieanvändandet har blivit webbaserat och därför krävs kontinuerliga insatser för att skapa ett relevant utbud för och synlighet i fler kanaler – på datorskärmar, på surfplattor och i mobiltelefoner.

SVT har gjort flera intressanta satsningar, på SVT Play och Öppet arkiv. Men det krävs ständig handlingsberedskap, inte minst som SVT måste vara relevant också för yngre användare. För dem måste SVT vara lika med kvalitet – oavsett när och på vilken skärm de råkar titta.

4. Sveriges Television måste värna sitt oberoende. Den nuvarande finansieringen via TV-licenser gör att politiker inte kan lägga sig i innehållet och garanterar ett oberoende på ett sätt som avgifts- eller skattefinansierade system har svårt att göra.

Begreppet oberoende rymmer flera dimensioner för ett public service-företag. En sådan dimension rör medievärlden utanför. Därifrån hörs ibland knorrande om att SVT gör sig för populärt och konkurrerar om den breda publik som kommersiella företag gärna ser som sin. Men för att SVT ska ha fortsatt högt förtroende hos allmänheten är det viktigt att företaget även framöver vågar satsa både brett och smalt.

Tobias Olsson