Projektet ska undersöka journalistiska/publicistiska förbindelser mellan Sverige och Tyskland under den nationalsocialistiska perioden (1933-45). Det ska beskriva och analysera nätverk mellan tyskvänliga svensk journalister/publicister samt kunskapsförmedling mellan Sverige och Tyskland.
Denna förmedling studeras framför allt med avseende på importen av journalistiska idéer och ideal från Tyskland till Sverige, i synnerhet med avseende på objektivitetsidealet. De svenska nätverken identifieras utifrån ett antal kända tyskvänliga grupperingar. Dessa nätverk är delvis överlappande. Närmare kunskap om deras utsträckning och vilka de centrala grupperingarna och personerna var ska produceras inom projektet. En utgångspunkt för detta är medlemslistor från, och publicistisk/journalistisk verksamhet knuten till, några tyskvänliga organisationer med stort inslag av intellektuella medlemmar, främst Riksföreningen Sverige-Tyskland.
En poäng med projektet är att inte bara öka kunskapen om de bruna nätverken under den nationalsocialistiska perioden utan också att ge en förbättrad grund för att förstå situationen också efter kriget, då viktiga aktörer inom nätverken fortsatte att vara aktiva och de importerade idealen forsatte att spela roll.
"Objektivitetens retorik"
Publicerad den 21 maj 2012
Ridderstads stiftelse för historisk grafisk forskning har beviljat ett års finansiering för Patrik Lundells projekt "Objektivitetens retorik: Protyska publicistiska nätverk i Sverige under mellankrigstiden och andra världskriget".
2024-11-12
Helena Sandberg ceremoniellt installerad som professor vid Lunds universitet
2024-09-12
New book on critical animal studies takes course out of the classroom
2024-09-12
New book on critical animal studies takes course out of the classroom
2024-07-18
Överdrivna varningar till ungdomar om sociala medier riskerar att ignoreras
2024-06-18
The tiny Turkish island community built on differences, diversity and unity